Nega kože po sončenju

Nega kože po sončenju na plaži

Stavim, da se ti je že kdaj zgodilo, da si se predolgo sončila! Naslednji dan pa si bila rdeča kot kuhan rak, spanje na hrbtu pa so bile samo sanje. Takrat je ključnega pomena nega kože po sončenju!

Opekline so lahko posledica dejstva, da si pozabila na uporabo sončne kreme ali pa si preprosto uporabila prenizek zaščitni faktor (o izbiri zaščitnega faktorja si lahko prebereš tukaj). Tudi pretanek nanos sončne kreme ni izjema pri sončnih opeklinah. 

Sonce te je opeklo, kaj pa zdaj?

Če te je opeklo sonce, se bo najverjetneje koža začela luščiti (te zanima zakaj? Preberi si članek).

V izogib temu, da bi izgledala kot kača sredi levitve, lahko med tuširanjem naneseš nežen piling in s tem pomagaš koži, da se hitreje odlušči.

Vseeno pa svetujem, da pustiš koži, da se odlušči kar sama in se s tem izogneš morebitnim dodatnim poškodbam kože.

Kaj pa če je koža pordela, a se ne lušči?

V primeru pordelosti koše, svetujem, da se stuširaš z mlačno vodo. Obvezno uporabi  samo nežen oz. neagresiven šampon, da kože še dodatno ne razdražiš.

Po tuširanju pa priporočam, da za dodatno nego po sončenju, na kožo nežno naneseš losjon ali kremo, ki je zelo vlažilna. Takoj ob nanosu boš začutila pomiritev, ki je ključnega pomena za kožo v tistem trenutku.

Kako delujejo izdelki za nego kože po sončenju?

Negovalni izdelki, ki so namenjeni za uporabo po sončenju delujejo protivnetno in regerativno. Takšen učinek dosežejo s sestavinami, ki vsebujejo veliko omega-6 (alfa-linolenska) in omega-3 (linolna in gama-linolenska) kislin. Ključne sestavine so tudi antioksidanti, ki preprečujejo, da bi prosti radikali vplivali na naše celice.

V takšnih izdelkih pogosto zasledimo antioksidanta zeaksantin (koruza, paprika) in lutein (paradižnik).

Na lajšanje sončnih opeklin pa naj bi vplival tudi vitamin D.

Sestavine, ki se najpogosteje uporabljajo kot ˝Aftersun˝

Aloe vera

Aloe vera že dolga leta slovi po svojem blagodejnem učinku pri negi kože po soncu. Zelo dobro vlaži kožo, poleg tega pa pomirja vnetje in pomaga pri celjenju ran, saj deluje tudi antiseptično.

Kakavovo maslo

Kakavovemu maslu pripisujejo zaščito pred UV žarki, a je ta tako nizka, da se nanjo ne moremo ravno zanašati. Deluje antioksidativno, fotoprotektivno in regenerativno zaradi vsebnosti vitamina E in fitosterolov. Vsebuje pa tudi oleinsko kislino, ki deluje regenerativno.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo deluje antioksidativno (ščiti pred prostimi radikali, ki škodujejo našemu DNA zapisu) in protivnetno zaradi vsebnosti terpenoidov. Na splošno deluje zelo regenerativno in pomaga pri popravljanju kožne bariere, ki se lahko poškoduje pri sončenju brez zaščite.

Že imaš svoj najljubši izdelek, ki poskrbi za nego kože po sončenju? Ali vsebuje ta izdelek katero izmed navedenih sestavin?

Zelo bom vesela, če boš v komentar napisala kaj uporabljaš in način kako ti poskrbiš za svojo kožo po sončenju 🙂

Anja Eterika

2 thoughts on “Nega kože po sončenju”

  1. Špela, hvala za komentar:) Se popolnoma strinjam s tabo, da je ključna konsistenca pri mazanju. 🙂

    Pozdravček,
    Anja

  2. Zmešam aloe vero in kokosovo olje. Ključna je konsistenca pri mazanju, za kar mi je zmanjkalo volje po slabem tednu, ko me je nazanje opeklo in sem se vseeno ”olupila”…

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top