Zakaj se po sončnih opeklinah koža lušči?

Dekle s sončnimi opeklinami na hrbtu

Se je tudi tebi že kdaj zgodilo, da si preveč skoparila pri nanosu sončne kreme z zaščitnim faktorjem, ali pa si v razigranem poletnem dnevu nanjo preprosto pozabila?

Po navadi takšen dan zelo hitro mine, prave posledice pa začutiš v poznih popoldanskih oziroma večernih urah. Koža se obarva rdečena otip pa začne postajati luskasta, kot da bi se začele spreminjati v vrsto plazilca. Že naslednji dan pa se koža začne luščiti.

Jaz ta občutek preprosto sovražim! Luščenje pa ne vpliva samo na počutje, temveč tudi na tvoje zdravje. Če te zanima kako, si preberi naslednji odstavek.

Si se kdaj vprašala zakaj se po sončnih opeklinah koža lušči?

Luščenje kože je v bistvu neke vrste osvobajanje oziroma čiščenje telesa. Na tak način se vaše telo osvobodi poškodovanih in odmrlih kožnih celic. Te celice so bile prej prekomerno izpostavljene škodljivim ultravijoličnim sončnim žarkom.

Vsaka rdečica in luščenje kože, ki je posledica prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom je znak poškodbe kože. Do težav lahko pride v primeru, da poškodovane kožne celice ne odmrejo ali se ne odluščijo. Takšne celice kljub poškodbi njihovega DNK živijo naprej in lahko postanejo rakaste.

Zaradi krutih posledic, ki lahko nastanejo zaradi obolenj kože je zelo pomembno, da 30 minut pred izpostavljanjem soncu na izpostavljene dele kože nanesete kremo z zaščitnim faktorjem. Odvisno od velikosti zaščitnega faktorja pa potem kremo ponovno nanašate v primernih časovnih intervalih (zapis o zaščitnem faktorju se nahaja tukaj).

Zapomnite si dejstvo, da vsaka opeklina poveča tveganje za razvoj kožnega raka pozneje v življenju. Takšno tveganje pa se celo podvoji, če nastanejo mehurjaste opekline.

5 nasvetov za varno sončenje

Pri izpostavljanju soncu je vedno potrebno uporabiti dobro mero zdrave pameti. Vedno pazite, da se v času, ko so sončni žarki najmočnejši (med 10:00 in 17:00), zadržujete v senci.

30 minut pred izpostavitvijo sončnim žarkom nanesite kremo z zaščitnim faktorjem. Nanos kreme tik pred izpostavitvijo ne bo imel pravega učinka, saj se krema še nebo vpila v kožo.

Kremo z zaščitnim faktorjem ponovno aplicirajte v primernih časovnih intervalih, ki so odvisni o velikosti zaščitnega faktorja.

Če želite pridobiti rjavo, zagorelo polt, priporočam, da se sončnim žarkom prepustite v času ko le-ti niso več tako močni (med 17:00 in 19:00). Za dodatno privlačno zagorelost pa poleg sončne kreme uporabite kremo za hitrejšo porjavitev, ki bo poskrbela, da bo vaša koža pri minimalni izpostavljenosti sončnim žarkom postala atraktivno zagorela.

Po sončenju ne pozabi na dodatno nego kože! Sončni žarki neglede na uporabo kreme z zaščitnim faktorjem kožo izsušijo. Po sončenju torej koži primanjkuje hranilnih snovi, katere je potrebno nadomestiti z izdelki za uporabo po sončenju. Naravna rešitev za obnovo in nahranitev kože po sončenju je karitejevo maslo.

Ali si vedela? Ena glavnih sestavin Poletnega džema je tudi karitejevo maslo, zato sta idealna izbira tudi za nego kože po sončenju.

Na kakšen način pa se ti zavaruješ pred sončnimi opeklinami? Katere izdelke za sončenje in nego po sončenju uporabljaš? Zelo bom vesela, če mi dogovore in komentar napišeš spodaj ????

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top