Krema za sončenje: kateri zaščitni faktor izbrati?

Nanos sončne kreme

Se tudi ti vedno znova predolgo zadržiš pred prodajnimi policami, ker se sprašuješ sledeče:

Katera krema za sončenje je prava? Kateri zaščitni faktor že moram izbrati? Ali je zaščitni faktor 30 dvakrat boljši od 15? Je zaščitni faktor 10 prenizek?

Da ti v bodoče preprečim negotovost pri izbiri, bom v nadaljevanju razčlenila in opisala UV sevanje in zaščitni faktor ter nujno povezavo.

UV sevanje

UV sevanje predstavlja 5 % celotnega sevanja, ki ga oddaja sonce.

Delimo ga na tipe, ki se razlikujejo v valovni dolžini:

 • UV-A
 • UV-B
 • UV-C

Na nas imata največji vpliv tipa UV-A in UV-B. Celotno sevanje UV-C pa se zadrži v ozonski plasti.

UV-A sevanje prodira v globje plasti kože (dermis) in je glavni povzročitelj (foto)staranja kože. Moč UV-A sevanja je enaka skozi cel dan neglede na letni čas.

UV-B sevanje pa prodira le v vrhnje plasti kože (epidermis), ampak je to sevanje glavni krivec za nastanek opeklin. Pretirano sevanje pa zavira tudi delovanje imunskega sistema.

Zanimivost: UV-A lahko povežemo z angleško besedo Aging, kar pomeni staranje. UV-B pa povežemo z angleško besedo Burning, kar pomeni gorenje. Verjetno sedaj ne boš več v dilemi, kateri tip žarkov nas opeče in kateri povzroči prehitre gubice ????

Nanos sončne kreme

Zaščitni faktor

Definicija opredeljuje zaščitni faktor kot razmerje med minimalnim odmerkom UV žarkov za nastanek rdečine na koži, ki jo ščiti krema za sončenje z zaščitnim faktorjem (v nadaljevanju ZF) in minimalnim odmerkom UV žarkov za nastanek rdečine na isti nezaščiteni koži (povzročijo jo UV-B žarki).

Formula za izračun zaščitnega faktorja

Američani tolmačijo definicijo ZF, ki jo ima krema za sončenje, kot čas, ki ga lahko preživimo na soncu, ne da bi nas opeklo. Če na primer normalno lahko preživimo na soncu 10 minut brez opeklin, nanos ZF 15 ta čas podaljša za faktor 15, to je 150 minut.

V teoriji je to vse lepo in prav, vendar pa so izkušnje pokazale, da zaščita ni odvisna le od časa, vendar tudi od moči sevanja sončnih žarkov. Na primer, žgoče opoldansko sonce v Portorožu nas bo opeklo prej kot pozno popoldansko sonce v centru Ljubljane.

Zaščitni faktor nam torej zagotavlja zaščito pred UV-B žarki. Z enostavnim izračunom pa dobimo tudi zaščito pred prezgodnim staranjem kože, torej UV-A. Ena tretjina zaščitnega faktorja predstavlja zaščito proti UV-A. Torej krema za sončenje z ZF 15 vsebuje najmanj zaščitni faktor 5 proti UV-A žarkom.

Klasifikacija zaščitnega faktorja

Klasifikacija zaščitnega faktorja

Moč zaščitnega faktorja

Moč oz. številka zaščitnega faktorja ni premosorazmerna z zaščito, ki nam jo ta zaščitni faktor nudi.

Z drugimi besedami: ZF 30 ne nudi dvakrat večje zaščite kot ZF 15. To zmotno misel velikokrat slišim na plaži ali pa me o njej želijo podučiti celo moji znanci ????

Moč zaščitnega faktorja

ZF 15 nudi 93% zaščito pred UVB žarki.

ZF 30 nudi 97% zaščito pred UVB žarki.

ZF 50 nudi 98% zaščito pred UVB žarki.

Iz zgornje tabele je razvidno, da je razlika med zaščito ZF 30 in ZF 50 minimalna. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da za razliko od kreme za sončenje z manjšim ZF, vsebujejo kreme za sončenje z višjim ZF večjo količino UV filtrov. UV filtri pa niso vedno naši najboljši zavezniki, ker lahko delujejo kot hormonski motilci. O UV filtrih se bom razpisala enem izmed prihodnjih člankov.

Pomembno: ZF naveden na kremi za sončenje velja, če naneseš vsaj 2 mg kreme na cm2 kože. To pomeni okoli 30 ml kreme za enkratni nanos. Priporočam, da pred naslednjim sončenjem posebno pozornost nameniš nanosu sončne kreme ????

Kateri zaščitni faktor naj uporabim?

Kateri zaščitni faktor sploh izbrati? Jaz osebno prisegam in priporočam, da uporabiš kreme z ZF med 15 in 30 ter tako ne nanašaš prevelike količine UV filtrov po nepotrebnem. Kremo nanašaj v 2 urnih razmakih ali celo pogosteje (odvisno od moči sončnih žarkov).

Neglede na uporabo kreme z ZF priporočam, da se med 10. in 16. uro izogibaš neposrednemu izpostavljanju sončnim žarkom. Vsi ki pa imate občutljivo kožo in dojenčki, pa se morate še dodatno zaščititi z ustreznimi oblačili.

Se ti zdijo zgornje informacije zanimive in koristne? Če uporabljaš kremo za sončenje s katero si zelo zadovoljna, jo napiši v spodnji komentar. Na tak način boš pomagala tudi ostalim.

2 thoughts on “Krema za sončenje: kateri zaščitni faktor izbrati?”

 1. Jana, najlepša hvala za vaš komentar! 🙂

  Nega po sončenju je definitivno 100 % nujna, saj koža potrebuje regeneracijo po sončnih žarkih.

  Lp,
  Anja

 2. Kreme Just uporabljam že 20 let in jih ne zamenjam.Letosnja novost je tudi zaščita pred IR žarki.Ščitijo tudi pred alergijami.
  Seveda uporabljam tudi gel po sončenju,ker zdravega sončenja ni.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top