Piling za nego kože – njegove prednosti in moj najljubši recept

Nanos pilinga za nego kože

Za čudovite rezultate bi morali piling na svoji koži uporabljati vsaj 1x na teden. Priznam… Čeprav se tega zavedam, včasih tudi sama pozabim.

Seveda se držim določenih pravil, saj je moja koža občutljiva in vem, kako pomembna je pravilna nega. Zato vsako pomlad, ko se bliža obdobje sonca in morja (ter neznosna vročina), kožo pripravim na poletje.

Ne zamudi branja blog zapisa pred teboj, saj ti želim predstaviti svojo najboljšo piling skrivnost.

Kaj je piling in zakaj se ga uporablja?

Nanos pilinga na roke

Namen pilinga je pravzaprav odstranjevanje odmrlih celic zgornje plasti naše kože. Njegova glavna funkcija je, da odstranjuje odvečne celice, ki jih naše telo ne potrebuje več. S pilingom dosežemo, da pridejo na površje nove, zdrave celice.

Morda si opazila, da imaš na določenih predelih bolj suho kožo. Rešitev je zelo pogosto le preprost piling. Nove celice so napolnjene z vodo in so zato sijoče, medtem ko so tiste odmrle bolj suhe, saj ne opravljajo več svojega dela. To je vse pogostejši pojav tudi s staranjem kože, saj se z leti spreminja, njene funkcije pa se upočasnjujejo. Včasih zato potrebuje le kanček stimulacije in pomoči pri obnavljanju.

Prav tako je piling lahko v veliko pomoč pred in po depilaciji. Posušena odmrla koža je na vrhu trša, zato dlačice, ki rastejo po depilaciji le-te ne morejo predreti.

Kakšne vrste pilinga poznamo?

Poznamo 3 vrste pilinga – mehanski, kemični in encimski. Pri kemičnem moraš biti zelo previdna, saj lahko na koži zelo hitro nastanejo opekline. Priporočam ti, da se o le-teh najprej posvetuješ s svojo kozmetičarko.

Sama prisegam na mehanske pilinge, saj ne odstranjujejo le odmrlih celic, ampak imajo poleg tega še veliko drugih prednosti. Pomagajo nam pri čiščenju por ter izboljšujejo videz in cirkulacijo kože. Poleg tega ga lahko izdelaš sama s sestavinami, ki jih najdeš v svoji kuhinji.

Uporaba pilinga

Sestavin za samo uporabo je kar nekaj. Na spletu lahko najdeš veliko receptov glede na sestavine, ki jih imaš na voljo. Ampak o tem bova še govorili…

Uporaba je povsem preprosta, kar je še eden izmed mnogih razlogov, da pilinge obožujem tudi sama. Enostavno ga lahko uvrstiš v svojo tedensko rutino. Če ga boš uporabljala prevečkrat, lahko svojo kožo poškoduješ, zato bodi pozorna na občutek kože tik po uporabi.

Začneš lahko tako, da svojo kožo navlažiš s toplo vodo, saj boš tako razširila in odprla pore, ki jih boš s pilingom lažje očistila. Po pilingu kožo speri s hladno vodo, ker boš tako pore zaprla.

Sam nanos pilinga izvajaj v krožnih gibih. Tako boš izboljšala cirkulacijo kože.

Nanos pilinga na komolce

Katere sestavine lahko uporabiš?

Sestavin za pripravo pilinga je kar nekaj, zato se lahko sama odločiš za tiste, ki ti najbolj odgovarjajo po vonju, funkciji in občutku.

Sama najraje uporabljam sladkor, ki kožo naredi gladko in jo mehča. Primeren je za vse tipe kože. Skrivnost sladkorja je v tem, da je naravni vlažilec kože in je tako ne izsušuje, istočasno pa tudi uravnava izločanje telesnih maščob.

Če ti sladkor ni pri srcu, ga lahko zamenjaš s soljo, ki je dobra za suho in luskasto kožo. Med pilingom jo raztruplja in očisti nečistoč. Dobro nadomestilo sladkorja je tudi kava, ki jo lahko dodamo solnemu pilingu. Kava je odličen dodatek kateremu koli pilingu, saj se bojuje proti celulitu oz. pomarančasti koži.

Omenila sem zgolj sestavine, ki jih tudi sama redno uporabljam, spodaj pa lahko najdeš moj najljubši domači recept.

Recept za pripravo pilinga

Sestavine, ki jih potrebuješ za pripravo:

  • 60 g sladkorja
  • 25 g kokosovega olja
  • 15 g tekočega olja (sončnično, olivno, ognjičevo, …)

Ostali pripomočki:

  • embalaža za shranjevanje (sama rada recikliram Eterikine posodice!)
  • posoda za vodno kopel
  • žlička
  1. Najprej v posodo dodaš kokosovo olje in olje po tvoji izbiri. Nato vse skupaj stališ nad vodno kopeljo.
  2. V embalažo, kjer boš shranjevala piling, nameriš sladkor. Čez preliješ staljeno maso. Mešaš do ohlajanja. Sama zmes vmes postavim v hladilnik in jo premešam vsakih 15 minut.

Po želji lahko v mešanico olj dodaš tudi kakšno eterično olje, ki te pomirja ali pa ga enostavno obožuješ. Meni je zelo pri srcu eterično olje pomaranče, limone ali pa sivke.

Na tej povezavi najdeš tudi posnetek priprave. Sedaj pa si na vrsti ti!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top