Tipi kože – prepoznaj svojega

Čiščenje kože

Zagotovo si že velikokrat slišala, da imamo ljudje različne tipe kože. Pa veš, kako lahko prepoznaš svojega? Moja velika strast je nega kože z uporabo naravnih sestavin. Tvoja rutina bo veliko bolj učinkovita, če boš pravilno določila svoj tip kože in nego, ki jo zahteva.

Osnovni tipi kože

Obstaja nekaj tipov kože, za katere smo zagotovo slišali že vsi. Koža je lahko suha, mešana, mastna, normalna ali občutljiva. V današnjem zapisu na blogu si lahko prebereš vse in tako odkriješ svoj tip.

Suha Koža

Ljudje s suho kožo imajo večkrat občutek, kot da je njihova koža vedno zategnjena. Velikokrat to povzroča srbečico. Ne skrbi, kmalu ti zaupam kako si lahko pomagaš, če imaš tudi ti te težave. Povedati ti moram še razlog, zakaj do tega prihaja. Suhi tip kože potrebne vlage in maščobe ne proizvaja dovolj hitro in ju ne uspe zadrževati v koži.

Nega takega tipa kože je zelo pomembna, saj potrebuje vsakodnevno nego, zjutraj in zvečer. Najbolje je, da jo neguješ z vlažilnimi in hranilnimi kremami. Za suho kožo ni dovolj le krema na vodni osnovi, saj voda zelo hitro izhlapi iz kože. Krema mora poleg vlažil (npr. glicerol …), vsebovati tudi razna olja ali masla, ki imajo okluzivno delovanje. To pomeni, da naredijo neprepustno plast na koži in tako preprečijo vodi, da bi »ušla« iz kože.

Tudi sama imam v ponudbi kremo, ki navdušuje moje uporabnice s suho kožo. Tvojo kožo bo nahranila in ji povrnila elastičnost. Preveri, kaj o produktu menijo uporabnice s suho kožo in zakaj jo moraš preizkusiti tudi ti. Kremico najdeš na tej povezavi.

Krema za obraz - suha koža Eterika

Mastna oziroma nečista koža

Mastna koža je (kot narekuje ima) ravno nasprotje od suhe. Če suha koža proizvaja premalo lipidov (maščob), jih mastna koža proizvaja preveč. Ponavadi so vzroki za to stres, zdravila, genetika, hormonske spremembe ali pa celo ličila.

Mastno kožo lahko prepoznaš po mastnem lesku, jasno vidnih porah in debelejši koži. Ljudje z mastno kožo so bolj nagnjeni k aknam in nepravilnostim. Kaj pa pozitivne lastnosti? Taka koža za razliko od suhe ni pretirano občutljiva in ostane mlada dlje časa. Sem te vsaj malo potolažila? Nisem še končala …

Poglejva, kako si lahko pomagaš … Pomembno je, da svojo kožo pred spanjem dobro očistiš, saj lahko le tako preprečiš mašenje por. Ogrcev in mozoljev se raje ne dotikaj, saj tako prenašaš bakterije. Poleg tega je pomembno, da svoji koži zagotoviš globinsko čiščenje z masko vsaj enkrat na teden. Če želiš razmastiti kožo uporabi glineno masko. Ne pozabi pa tudi na kremo za mastno kožo. Najdeš jo tudi v moji ponudbi. Zelo pomembno je, da krema ne masti tvoje kože, vendar jo hkrati vlaži in neguje.

Nocni serum Midnight Beauty Eterika

Mešana koža

Tretji tip kože je kombinacija suhe in mastne. Pogosto je koža mastna na T-predelu, torej na čelu, nosu in bradi. Hkrati pa je predel lic ponavadi zelo suh. 

Tako kot je lahko mešana naša koža, mora biti mešana tudi njena nega. Priporočam pa ti, da uporabljaš izdelke predvsem za mešano kožo. Ne pozabi na temeljito čišenje pred nanosom negovalne kreme. Ker imaš delno tudi suho kožo, ne smeš pozabiti na vlaženje in hranilno nego kože. Zadostuje lahko že manjša količina kreme ob redni uporabi.

Normalna koža

Normalno kožo prepoznaš po žametnem in mehkem občutku, ki je brez nepravilnosti. Če imaš tako kožo, si prava srečnica! Imaš pravo ravnovesje med tvorbo maščob in vlago. Imaš kožo, ki si jo želi vsaka najstnica in marsikatera ženska. S starostjo ponavadi normalna koža pogosto preide v suho, kar je naravni proces staranja.

Ravno zato ne smeš pozabiti na svojo nego! Priporočam ti rutino, ki zajema dnevno in nočno nego z nežnimi izdelki. Prav tako sama prisegam tudi na redno uporabo seruma za nego kože.

Rada imam take, ki kožo nahranijo med spancem. Tak serumček imam v ponudbi tudi sama. Poišči ga tukaj.

Občutljiva koža

Na občutljivo kožo zelo radi vplivajo vremenski dejavniki, predvsem sonce, ki jo hitro opeče. Prav tako zelo hitro postane suha in pojavi se srbečica.

Če spadaš v to skupino je pravilna nega izredno pomembna. Izbrati moramo kremo, ki bo kožo ščitila pred vremenskimi vplivi. Močno parfumirani izdelki bodo kožo še bolj razdražili in ji tako škodovali. Nega naj bo blaga.

Tako – ga imaš? Kot vidiš mora biti nega kože popolnoma prilagojena vsakemu posamezniku.

Če imaš o svoji koži še kakšno vprašanje, pa si lahko več prebereš v enem izmed mojih prejšnjih blog zapisov.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top