Zrela koža – prepoznaj znake in pravočasno ukrepaj

Oseba z zrelo kožo

Sama na začetku svoje poti nisem nikoli podrobno razmišljala o negi zrele kože. Pravzaprav sem skoraj prepričana, da je to težava, s katero se ukvarjamo kasneje, ko prvič zaznamo znake staranja. Moja koža je bila v mladosti prožna in navlažena. Za vse pa zagotovo pride dan, ko na obrazu opazimo prvo gubico. Takrat pa – šok in kurativa.

Nobena izmed nas si ne želi znakov starosti. Vse bi želele ostati “radostno” mlade in obdržati svoj najlepši videz, kajne? No, tako se je začela moja pot k iskanju izdelka, ki nam bodo pomagali v boju z znaki staranja kože.

Če tudi tebe pestijo podobne težave in si želiš pomagati upočasniti znake staranja, enostavno ne smeš zamuditi tega blog zapisa. V njem ti bom pojasnila, zakaj pride do staranja, kako prepoznaš znake zrele kože in kako lahko na preprost način “zavrtiš čas nazaj”.

KAJ POVZROČA STARANJE KOŽE?

Vse je seveda odvisno od naše biološke starosti. Vendar do staranja kože lahko vodijo tako dejavniki, na katere nimamo vpliva, kot pa tudi tisti, na katere lahko vplivamo.

Prvo bi ti rada predstavila tiste, na katere nimamo vpliva. Tem dejavnikom pravimo notranji, saj ima na njih zelo velik vpliv genetika. Tako hitrost našega biološkega staranja narekuje tip kože, spol in rasa.

Prvi dejavnik je prekrvavitev. Slaba prekrvavitev pomeni, da površina kože ne pridobi dovolj kisika in določenih hranilnih snovi. Koža je tako videti pusta. V menopavzi se naša koža še dodatno spremeni zaradi estrogena. Pomanjkanje le-tega v omenjenem življenjskem obdobju resno vpliva na strukturo naše kože. Verjetno si že slišala za hialuronsko kislino, ki jo telo sicer samo proizvaja. Aktivnost žlez lojnic in znojnic se z našo starostjo manjša. To pomeni, da naše telo proizvaja manj hialuronske kisline, kot je potrebuje, kar povzroča suho kožo. Na veliko žalost vsake ženske to povzroča tudi nastajanje gubic.

Ampak ne skrbi… Zate imam rešitev, tako da beri dalje!

V primeru, da sem te v prvih nekaj odlomkih spravila v slabo voljo, naj ti povem, da imajo na staranje veliko večji vpliv zunanji dejavniki.

Nekateri dejavniki so zelo podobni tistim, ki sem jih zapisala že v blog zapisu o Kserozi (kar je v resnici izraz za suho kožo). Ne skrbi, bom ponovila.

Zunanji dejavniki se delijo na dva tipa: okoljske dejavnike in dejavnike tvojega življenjskega sloga. Pod okoljske spadajo podnebne spremembe, letni časi, UV-žarki in onesnaženost ozračja. Dejavniki, ki izvirajo iz življenjskega stila pa so stres, prehrana, količina popite vode, kajenje, alkohol, neustrezna nega, …

Starejša oseba z zrelo kožo

PRVI ZNAKI ZRELE KOŽE

Prvi znaki se lahko pojavijo že pri 25. letih starosti, kar pa je seveda odvisno od vsakega posameznika. Ljudje smo si različni! Prav tako so različni tudi znaki staranja kože. Med 25. in 30. letom starosti tvoja koža morda ne kaže drastičnih sprememb, saj so se le-te šele dobro začele.

Najprej lahko opaziš, da tvoja koža ni več taka. kot je bila včasih. Izgubi svojo prožnost, elastičnost in vlažnost. Posledica tega je, da koža ne more več tako zelo dobro zadrževati vlage in imaš morda občutke, kot da je tvoja koža malce zategnjena. To pogosto vodi tudi do draženja in srbeče kože.

Hitro lahko zaznamo tudi prve znake pigmentacije, ki se običajno najprej pokaže na dekolteju ali pa zgornjem delu rok.

Zakaj ravno tam?

Preprosto, ti deli kože so pogosto najbolj izpostavljeni UV žarkom, ki povzročajo nastanek pigmentacije.

NEGA ZRELE KOŽE

Koža pokaže, kdo si. Zato se izplača, da za njo poskrbiš in jo pravilno neguješ. Na podlagi dejavnikov in simptomov pa si lahko lažje izberemo primerno nego.

Zelo pomembno je, da si izberemo kozmetiko, ki koži vrača hidratacijo, jo nahrani in ji povrne manjkajoče elemente v koži. Dober primer so naravna rastlinska olja, Koencim Q10, vitamini, skvalen ali glicerin.

“Anja, ali imaš kaj zame?”

Vedno! 😉

Sama sem razvila dva izdelka, ki sta 100 % naravna in namenjena izključno negi zrele kože.

Prvi izdelek na katerega prisegam, je nočni serum – Midnight Beauty, ki kožo nahrani med spanjem. Skrbno izbrane sestavine delujejo tako, da koži povrnejo mehkobo, zdrav in sijoč videz, elastičnost. Poleg tega pospešuje obnavljanje kože, jo nahrani in navlaži, ščiti, in kar je najbolj pomembno – zavira nastajanje gubic. Vse to med spanjem!

Vsebuje sestavine, ki so dokazano uspešne v boju z zrelo kožo. Visoko kakovostna rastlinska olja (jojobino, šipkovo in korenčkovo olje), in aktivne učinkovine kot so Koencim Q10 (ki pospešuje obnavljanje celic in proizvodnjo kolagena) upočasnjujejo staranje kože. Vsebuje še Vitamina A in F ter Skvalan. Več si sama lahko prebereš na tej povezavi.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na dnevno nego. Zate sem pripravila Kremo za zrelo kožo, ki jo lahko uporabimo pred po potrebi čez dan, pa tudi zjutraj in pred spanjem kot del rutine.

Vsi Eterikini produkti vsebujejo le sestavine, v katere sem 100% prepričana. Zato sem za kremo izbrala kokosovo in jojobino olje, glicerin in še nekaj eteričnih olj (smilj, sivka in pelargonija). Sama si lahko prebereš več o samih sestavinah in učinkih na tej povezavi.

Krema za obraz - zrela koža Eterika

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top