Keratin – za zdrave in sijoče lase

Zamišljen pogled

Moji lasje v zimskih dneh potrebujejo veliko nege. Mraz, veter, ogrevani prostori, pokrivala… Slabe vplive bi lahko naštevala do jutri! Imaš tudi ti iste težave? Po drugi strani poletje in vročina na njihovo stanje prav tako vpliva precej negativno. Spet so izsušeni, še posebej, če svoje dneve preživljaš na soncu in ob morju.

Sama sem imela od nekdaj precej velike težave s svojimi lasmi. Nekaj let nazaj sem se zato lotila iskanja odgovora na vprašanje, kaj moji lasje pravzaprav potrebujejo. Želela sem predvsem naravno rešitev, saj je taka kozmetika moja strast in jo poskušam uporabljati čim več.

Enako svetujem tudi tebi, zato ne zamudi tega članka. Lasje ti bodo hvaležni!

Naravna sestavina, ki sestavlja naše lase

Govorim o keratinu, ki je kompleksnejša beljakovina in predstavlja kar 80 % naših las. Seveda pa to ni vse. Najdemo jo lahko tudi v koži, nohtih in zobeh. Do neke mere lahko naše telo samo proizvaja keratin in tako hrani celice, ki ga potrebujejo. Kljub temu lahko naredimo še več.

Zelo je pomembno, da svoje lase nahraniš že med nego. Verjetno so ravno zato izdelki s keratinom tako zelo učinkoviti. Na nekaj pa te moram vseeno opozoriti… Danes na trgu lahko najdeš več vrst keratina. Odgovor na vprašanje: ”Anja, katerega pa ti svetuješ?” najdeš spodaj.

Keratin je beljakovina. Največkrat je lahko živalskega izvora, vendar je zadnja leta vedno bolj priljubljen keratin rastlinskega izvora, ki ga najdeš tudi v moji ponudbi. Najpogosteje ga pridobivamo iz pšenice. Poleg tega pa je naravni keratin po obsegu zelo velika molekula. Molekula je prevelika, da bi jo lahko vgradili v lasno strukturo in tako nebi imela učinka…

Kaj pa notranjost?  Ne skrbi, imam odgovor, najprej pa…

Kaj vpliva na količino keratina v tvojih laseh?

Če tvojim lasem primanjkuje keratina, boš to najprej opazila po tem, da so izredno suhi in lomljivi, saj pomanjkanje keratina povzroča dehidracijo las. Zaradi pomanjkanja je zunanji sloj las izredno tanek in ne uspe zadržati zadostne količine vlage v svoji notranjosti.

Kot po navadi (če pogosto bereš moje blog zapiske, ti bo to že znano…) tudi na vsebnost keratina vplivajo tako zunanji kot notranji dejavniki. Na nekatere lahko vplivamo, na druge ne. To so naravni oziroma zunanji dejavniki, kot so vremenski pojavi, prostori v katerih se nahajamo, pokrivala… Pa tudi barvanje in uporaba drugih kemičnih sredstev, ki držijo tvojo pričesko na mestu, prodirajo v tvoje lase in uničujejo keratin, ni priporočena. Ni skrivnost, da zelo škodujejo tudi pripomočki, ki toplotno oblikujejo naše ”pričeske”, saj toplota izsušuje naše lase.

Na notranje vplive, po drugi strani, lahko vplivaš. Odvisni so od tvoje prehrane, saj slaba prehrana vodi k manjši vsebnosti keratina.

Razumem, da je včasih popolnoma nemogoče reči ”ne” vsem orodjem za oblikovanje, katerih smo vajene. V tem primeru moramo dobro poskrbeti za kvalitetno nego. Najboljši za to je hidroliziran keratin.

Hidroliziran Keratin

Hidroliziran keratin nahrani lase vse do notranjosti, jih obogati, ter poskrbi da so sijoči in zdravi. Prej sem omenila, da je keratin zelo velika molekula. Prevelika, da bi se vgradila v naše lase in jih zato ne more nahraniti in jim zagotoviti nege, ki jo potrebujejo. Zato je potrebno te molekule razbiti, da vanje lahko prodrejo – to obliko imenujemo hidroliziran keratin. V nadaljevanju bom za hidroliziran keratin, vseeno uporabila le osnovno ime – keratin.

Keratin deluje tako, da na površini las ustvari enakomeren film, ki zagotavlja zaščito povrhnjice in preprečuje razgradnjo molekule triptofan. Le-ta povzroča oslabljene in poškodovane lase. Poleg tega se vgradi v lasno strukturo, kjer je poškodovana, in jo zapolni. Tako vpliva na sijaj las in preprečuje nastanek razcepljenih konic. Na sliki lahko vidimo razcepljeno konico pred uporabo keratina (levo) in po uporabi keratina (desno).

Zdav in poškodovan las

Uporaba keratina se bo pri tebi zares poznala, če imaš suhe, krhke, ali poškodovane lase. Keratin namreč vsebuje aminokisline, ki povečajo elastičnost in navlaženost las. Keratin pomaga po obnavljanju las po barvanju las, toplotni obdelavi (likanje, fenanje), pomaga preprečevati razcepljene konice ter ponovno oživi lase, tako, da jih nahrani in navlaži.

Si vedela, da keratin določa obliko naših las? Ker pa niso vsi tipi las enaki, ne potrebujemo vsi enake količine keratina. Temnejši lasje nase vežejo sončne žarke, kar jih še dodatno izsuši, zato potrebujejo več keratina kot svetli lasje, ki sončne žarke odbijajo. Enako velja za kodraste lasje, ki so sami po sebi bolj suhi.

Poskrbela sem za najboljšo nego

Keratin najbolje deluje, če ga dodamo izdelkom za nego las glede na njihovo stanje. V komercialnih izdelkih za nego las je po navadi te sestavine zelo malo in posledično ni učinka. Količino keratina, ki ti ustreza, boš najlažje ugotovila z eksperimentiranjem, jaz pa ti priporočam, da pri vsakem pranju uporabiš 4-8 kapljic, ki jih vmešaš v šampon ali balzam za lase.

Tudi v moji ponudbi lahko najdeš keratin, ki je pridobljen iz pšenice in tvoje lase nahrani, navlaži in poskrbi za mehek in sijoč videz. Preveri, kaj o njem pravijo redne uporabnice.

In najboljši del? Uporaba je preprosta!

Med umivanjem las nekaj kapljic keratina vmešaj v svoj šampon in ga pusti delovati 2-5 minut. Če pa si želiš še boljše rezultate, ga vključi tudi svoj balzam za lase.

Sedaj si na vrsti ti. Več o keratinu pa si lahko prebereš tukaj.

Keratin - Eterika

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top