Suha koža – kaj nanjo vpliva in kako se je znebiti

Suha koža na predelih telesa

Suha koža (po medicinsko Kseroza – zveni precej strašno, ne?) je neprijetnost, ki se rada pokaže predvsem v hladnih dneh. Večina ljudi se z njo spopada na rokah in nogah, lahko pa jo opazimo tudi drugod po telesu. Saj veš o čem govorim, kajne? Sigurno si že opazila stanje svojih rok pozimi. Nekaterim koža razpoka celo do krvi in občutek je več kot neprijeten.

Pravzaprav gre za zelo pogost pojav, s katerim se (v manjši meri) spopadamo vsi. Pogosteje se pojavlja pri starejših ženskah, saj z leti koža težje zadržuje vlago. Suha koža je povezana z zmanjšanjem števila lipidov na površini kože in pomanjkanjem vode v roženi plasti kože.

Ravno zato je pravilna nega kože izredno pomembna. In ne govorim samo v hladnih zimskih mesecih! Nanjo moramo paziti tudi poleti. Te zanima, kaj vse lahko vpliva na stanje tvoje kože? Beri dalje!

Kaj vpliva na stanje suhe kože?

Na našo kožo vplivajo številni dejavniki, tako zunanji kot tudi notranji. Ne smemo zanemariti tudi dejstva, da je suha koža lahko posledica genske zasnove ali neravnovesja v koži. Na to enostavno nimamo vpliva, lahko pa naredimo vse v naši moči, da kožo pravilno nahranimo.

Kot sem že omenila je starost le eden izmed izmed takoimenovanih »notranjih« dejavnikov, na katerega nimaš vpliva… Ali pač? Brez dvoma lahko s pravilno rutino preprečiš vsaj prezgodnje staranje.

Zagotovo naslednji nasvet slišiš povsod, in z dobrim razlogom. Pij več vode! Redna hidratacija ima izredno pomembno funkcijo, saj dehidrirano telo preprosto ne more oskrbovati kože z vodo, ki jo ta krvavo potrebuje. Pomembno vlogo igra tudi zdrava prehrana, iz katere pridobimo potrebna hranila in naravne vlažilne faktorje.

»Kakšen vpliv pa ima lahko na kožo okolje, v katerem bivaš?«

Naj na vprašanje odgovorim z vprašanjem. Verjetno si že opazila, da je tvoja koža najbolj suha prav pozimi in poleti. Zakaj?

Zima poleg snega, mraza (…in prazničnega vzdušja) prinese različne dejavnike, ki imajo resen vpliv na tvojo kožo. Hladen zrak, nizka raven vlage in neprestano gretje prostorov. Bolj zanemarljivo (a prav tako pomembno) dejstvo je tudi to, da v zimskih mesecih nosimo bolj groba oblačila (predvsem volnena), ki našo kožo drgnejo in dražijo.

Poleti na tvojo kožo vpliva močna sončna svetloba. UV sevanje povzroči prezgodnje staranje kože. V kombinaciji s suho kožo je prezgodnje staranje še toliko bolj izrazito, saj koža postane nagubana, hrapava in brezvoljna..

Suho kožo lahko pozroča tudi naša rutina. Če se rada tuširaš z vročo vodo, ti to odsvetujem. Malce nor predlog, predvsem pozimi, kajne? Naj razložim… Vroč tuš, še tako prijeten, kožo izsuši in draži, saj povzroča poškodbe keratinskih celic, ki se nahajajo na zunanji plasti naše kože – povrhnjici. Poškodba le-te prepreči, da bi keratinske celice uspešno zadržale vodo v koži. Prav tako imajo vpliv na kserozo tudi prekomerno čiščenje ali uporaba preagresivnih gelov za tuširanje, pregrobo drgnjenje kože in prepogosto kopanje.

Suha koža na obrazu

Znaki kseroze – suhe kože

Vsako telo je drugačno, zato so tudi simptomi kseroze različni. Tudi samo stanje suhe kože se od posameznice do posameznice razlikuje. Pri blažji obliki suhe kože so značilni nekateri od naslednjih znakov. Tiste nesrečnice z zelo suho kožo pa lahko opazijo več (ali celo vse) spodaj navedenih znakov.

Je tvoja koža brez sijaja? Opažaš bele luske? Je od razdraženosti koža rdeča? Vidiš razpoke?

Kakšna je koža na otip? Te srbi? Je koža napeta in brez prožnosti?

Občutiš lahko tudi bolečino, pikanje in ščemenje kože.

Na otip pa lahko začutiš, da je površina kože neenakomerna, groba in hrapava.

»Anja, kako si lahko sploh pomagam?«

Ne skrbi. Rešitev je neskončno!

Kamorkoli te bo popeljalo tvoje iskanje rešitve proti suhi koži boš zagotovo naletela na kozmetične izdelke, ki so namenjeni izključno vlaženju kože, ali (bolj podrobno) rožene plasti.

Z njihovo pomočjo koža nase veže vlago in tako preprečuje suh in srbeč občutek. Sestavljajo jih predvsem vlažila, emolienti in okluzivi, v naravni kozmetiki pa so to glicerol, sorbitol in sečnina.

Svetujem ti, da narediš dodaten korak z mano.

Branje nadaljuj samo v primeru, da si tudi ti želiš kožo, ki bo navlažena dlje časa.

Suha koža na rokah

Si z mano? Izdelki, ki vsebujejo samo vlažila samostojno ne delujejo najbolje. Potrebno jih je kombinirati z okluzivi, ki preprečijo, da bi vlaga nato »pobegnila« iz kože. Z dodatno uporabo okluzivov torej lahko ustvariš zaščitno plast na koži, ki preprečuje izgubo vlage. Med okluzive spadajo rastlinska olja in masla, voski ter skvalan. Izdelek, ki ga iščeš za popoln zaključek nege kože skozi celo leto najdeš tudi v moji ponudbi.

Ne spreminjaj svoje rutine. Negi z vlažilno kremo preprosto dodaj še kremno kakavovo maslo, ki bo naredilo »pregrado«, in ohranilo vlago v tvoji koži. Lahko ga pa uporabljaš tudi samostojno, saj vsebuje tudi glicerol (saj se ga še spomniš, ko sem zgoraj naštela pomembne vlažilce?)

Kremno kakavovo maslo - Eterika

Ne pozabi pa, da pomaga tudi izogibanje nekaterim, prej omenjenim, dejavnikom. Da morda spremeniš svojo rutino in se tuširaš z manj vročo vodo in manj časa, paziš kakšne izdelke uporabljaš, predvsem pa ješ zdravo in piješ dovolj vode.

Zavedaj se, da nima vsak problem enostavne rešitve in da je suha koža lahko pokazatelj resnejših problemov. Stanje suhe kože lahko vodi k hujšim kožnim obolenjem ali pa je celo indikator kakšnih drugih zdravstvenih težav. V primeru, da se že dlje časa spopadaš s suho kožo in imaš intenzivnejše simptome, obišči dermatologa.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top