4 koraki za nego mastne kože

Nanos maske za obraz

Mastna koža je tegoba marsikatere ženske. Zahteva prav posebno nego, zato se večina z njo ne zna spopasti. V mojem prejšnjem zapisu na blogu sem na kratko že opisala ta tip kože. In potem…

Sporočila! Od vas sem prejela takšno količino sporočil, vprašanj, in zgodb, da sem preprosto morala mastno kožo in njeno nego vzeti pod drobnogled.

Vsaka ženska, ki se spopada z mastno kožo ve, kako težka je nega in predvsem kako zelo je le-ta pomembna. Če ti tvoja mastna koža povzroča preglavice, beri naprej…

Lastnosti

Mastna koža je po že naravi debelejša in izloča več lipidov (po domače »maščob«), ki koži pašejo, ker jo hkrati vlažijo. Na žalost kombinacija maščob in odmrlih celic zelo rada povzroča težave.

Privede lahko do zamašenih por, kar vodi do mozoljev in ogrcev. Prepoznaš jo po svetlečem videzu, predvsem na T-predelu (čelo, nos in brada).

Na sam pojav mastne kože vpliva veliko dejavnikov, kot so genetika, hormonske spremembe, neuravnotežena prehrana, stres, uporaba agresivne kozmetike ali pa celo prehod med letnimi časi.

Nega mastne kože

Zakaj je nega mastne kože pomembna?

To je vprašanje, ki ga od vas dobim zelo pogosto. Ni pomembna le nega mastne kože, vendar kože na splošno!

Je pa res, da je mastna koža toliko bolj zahtevna, saj se po eni strani hočemo znebiti mastnega leska, kar nas vodi do izdelkov, ki našo kožo izsušijo. Napaka! Zakaj? Ker tako kožo vidno postaramo.

Nega mastne kože je malo bolj kompleksa, saj zajema več korakov. Vsak korak opravlja svojo funkcijo.

Nega mastne kože

Zagotovo bo večino ljudi reklo: »Enostavno, naredi piling!«. Tudi sama ga priporočam, vendar le enkrat na teden. Poišči takega, ki ni pregrob. Najboljša je glinena maska za »razmaščevanje« kože. Je zelo pomemben del rutine, saj kožo očisti odmrlih celic v povrhnjici. Ravno ta sloj povzroča največ težav.

Pa poglejva kaj je najbolje dodati v rutino …

Spiranje maske za obraz iz obraza

1.     Čiščenje

Čiščenje mastne kože je izredno pomembno, saj tako iz kože odstranimo vse nečistoče (odmrle celice, bakterije, maščobe, …). Izberi si nežno čistilo, ki je lepo topno v vodi in ga uporabljaj dvakrat na dan. Ne pozabi… Izogibaj se izsuševalnih sestavin (npr. alkohol).

2.     Tonik

Po končanem čiščenju uporabi tonik, ki kožo pomirja in hkrati odstrani zadnje nečistoče. Pri izbiri bodi pozorna na to, da ne vsebuje alkohola, vendar je obogaten z antioksidanti. Tonik veliko žensk preskoči z mislijo, da ni pomemben, vendar temu ni tako. Čiščenje kožo odpre in včasih nekoliko razdraži, tonik pa jo pomiri in ponovno vzpostavi pH ravnovesje. Popolnoma naravna alternativa tonika je hidrolat nepozebnika, ki ima adstringentno delovanje (oža pore).

3. Izdelki z aktivnim učinkovinam

Ena izmed zelo učinkovitih aktivnih učinkovin so hidroksi kisline (AHA, BHA), zaradi že omenjenih odmrlih celic. Hidroksi kisline, povzročajo nežno luščenje povrhnjice, čistijo pore, koža pa je po uporabi mehka in gladka. Odlično se obnese tudi vitamin B3 v obliki niacinamida, ki izboljša stanje aken, oža pore, zmanjšuje pigmentacijo in izboljša vlažnost kože. Pogosto se uporabljajo tudi protivnetne sestavine, kot so pantenol, ekstakt zelenega čaja ali cinkov oksid.

4.     Navlaži kožo

Vsaka koža potrebuje vlaženje. Tu bodi pozorna na sestavine v izdelku, saj bodo zelo bogate mastne kreme le povečale lesk na tvojem obrazu. Tukaj ti zopet priporočam, da preizkusiš moj Fluid za mastno kožo, ki je prilagojen za mastno in problematično kožo. Povrnil bo vlago, hkrati pa kože ne bo dodatno mastil. Če ne verjameš meni, preveri, kaj pravijo druge uporabnice.

Svoji dnevni rutini pa priporočam, da dodaš še nego z masko za obraz 2 do 4x mesečno. Za mastno kožo, so zelo dobre naravne maske, narejene na osnovi zelene gline, ki iz kože povlečejo nečistoče. ????

Kako lahko še pripomorem k lepši koži?

Kljub kvalitetni negi poznamo veliko navad, ki slabo vplivajo na mastno kožo. Ena najbolj pomembnih je, da se svojega obraza ne dotikaš, saj tako po koži prenašaš bakterije. Svoj vzglavnik preobleči enkrat na teden, in redno čisti svoje pripomočke za nanašanje ličil. Poskrbi tudi za dovolj spanca.

Ponoviva še enkrat…

1.   Izberi kvalitetno rutino za nego kože

2.     Izberi prave izdelke za svojo kožo

3.     Upoštevaj vrstni red nanosa izdelkov za nego

4.     Ne dotikaj se obraza!

Imaš tudi sama mastno kožo? V komentarjih mi sporoči svojo rutino!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top