Izpadanje las – vzroki, na katere še nisi pomislila

Izpadanje las

Z izpadanjem las smo se soočili že čisto vsi, saj je to nekaj popolnoma naravnega. Sama vem, da mi urejeni lasje veliko pripomorejo k samopodobi. Prepričana sem, da nisem edina.

Ni potrebe po razlagi, da se lasje od posameznika do posameznika razlikujejo, in na to nimamo vpliva. Kljub temu obstaja lepo število razlogov, ki pripomorejo k izpadanju naših las. Najprej pa…

Bi te rada potolažila, saj je to nekaj, kar doživljamo čisto vsi! Vsak las ima svojo življenjsko dobo in cikel. Ko las zraste do določene dolžine, izpade. Na njegovem mestu zraste nov in to se dogaja neprestano. Ali si vedela, da nam na dan izpade do 100 las?

Veliko, kajne? In popolnoma naravno!

Najbolj pogosti razlogi za izpadanje

Povsem normalno je, da na izpadanje las vplivata pomlad in jesen. Temu obdobju strokovnjaki pravijo začasno izpadanje in nanj ne moremo vplivati. Raje se pogovorimo o razlogih, na katere lahko vplivamo. Sem spada predvsem prehrana. Poskrbeti moramo, da je hrana, ki jo uživamo, polna kvalitetnih vitaminov in ostalih hranil. Izpadanje lahko poveča tudi uživanje določenih zdravil ali pa stres. Zanimivo je tudi to, da znajo nosečnice oz. mamice po porodu povečano izgubljati lase, kar je posledica hormonskih sprememb in je popolnoma normalno. Kot sem že pisala v enem izmed prejšnjih blogov, lahko na izpadanje las vpliva tudi nepravilno ravnanje z lasmi, kot je toplotna obdelava ali pa uporaba kemičnih izdelkov za oblikovanje pričeske.

Seveda to še zdaleč niso vsi razlogi. Najpogostejša je moška plešavost (androgena plešavost), ki lahko prizadene tudi ženske. Zakaj pa pride do tega?

Vzrok za nastanek androgene plešavosti so receptorji na lasnem mešičku, ki so preobčutljivi za moške spolne hormone – androgene. Lasni mešički se začnejo manjšati, las, ki ga proizvajajo se tanjša in kasneje propadejo, kar vidimo kot razredčeno lasišče. Plešavost je bolj opazna na sprednjem delu in na vrhu lasišča. Pri moških se lahko pokaže že v času pubertete, pri ženskah pa se ta oblika plešavosti pojavi predvsem med in po menopavzi, ko se pojavi neravnovesje med moškimi (androgeni) in ženskimi (estrogeni) spolnimi hormoni.

Kaj pa druge oblike izpadanja las?

Poznamo nekaj čez 30 oblik plešavosti…

–      Tiste, kjer prihaja do uničenja lasnih mešičkov, ali brazgotinske oblike. Naj ti povem, da je takih le okoli 5% vseh plešavosti. Po večini so te oblike avtoimune bolezni, kot je Lupus, kjer pride do tako močnega vnetja mešička, da ta propade in tako rast lasu ni več mogoča.

–     Druge pa so nebrazgotinske, kamor med nekaterimi drugimi spada tudi moška in ženska plešavost.

Pri nebrazgotinski plešavosti je zelo pogosto krožno izpadanje las oz. alopecia areata. To je avtoimuna bolezen, ki nastane, ko imunski sistem napada svoje zdrave celice.

Izpadanje las na moški glavi

Življenjski cikel las

Že prej sem ti omenila, da ima vsak las svojo življenjsko dobo. Naj to razložim malce bolj podrobno…

Ali si vedela, da vsak las v povprečju živi okoli 5 let? Če ni nagnjen k izpadanju, seveda. Posamezen lasni mešiček pa v svojem življenjskem ciklu v povprečju proizvede do 25 las.

Pomembno je, da naše lasišče ni ne presuho, in ne premastno. Za sam las in njegovo zdravje je ključnega pomena delovanje žlez lojnic, ki proizvajajo maščobo.

Ta maščoba je pravzaprav zelo koristna. Žleze v kombinaciji vode in beljakovin tvorijo maščobno prevleko, ki naše lasišče ščiti pred UV žarki, odbija vodo in ščiti pred mikroorganizmi. Zato ti odsvetujem prekomerno izpiranje maščobne prevleke.

Kako nad izpadanje las?

Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki pripomorejo k prekomernemu izpadanju. Pogosto je to lahko zelo hitro rešljiva težava. Pomembno je, da najprej ugotovimo pravi razlog, dejavnik, ki se skriva za njim, ter kako ga odpravimo. Naj ti tudi povem, da se stanje lahko izboljša šele po nekaj mesecih. Ne obupaj, če se izpadanje ne popravi takoj. Tvoja manjša sprememba pa verjetno ne bo koristila le lasem, ampak celemu telesu.

Če poleg prekomernega izpadanja las na svojem lasišču opaziš še druge spremembe, kot je rdečica ali luščenje, raje obišči zdravnika.

Lasje so nekaj, kar bogati našo samozavest in samopodobo, zato je ključnega pomena, da uporabljamo prave izdelke in jih negujemo po naših najboljših močeh.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top