Uporaba eteričnih olj

Eterična olja in difuzorji - Eterika

So eterična olja varna za naše zdravje?

Odgovor je DA in NE. Raziskave kažejo, da so negativni stranski učinki zelo redki pri uporabi eteričnih olj, ob upoštevanju, da jih uporabljamo razumno. V kolikor jih ne uporabljamo razumno, nas le to lahko pripelje do negativnih učinkov.

Za VARNO UPORABO eteričnih olj morate kupiti kvalitetna eterična olja pri proizvajalcu, ki mu zaupate in ima ustrezno znanje. Svetujem vam, da tudi sami preučite učinke izbranega olja, način aplikacije (nanosa) ter uporabe.

Načini uporabe eteričnih olj:

– Dermalna aplikacija (nanos na kožo)

– Inhalacija (vdihovanje)

– Peroralna aplikacija (uživanje) – močno odsvetujem, če nimate strokovnega nadzora.


Eterična olja, ki jih uporabljamo so lahko koncentrirana ali razredčena. Pri osebah, ki kažejo zanke preobčutljivosti je uporaba eteričnih olj odsvetovana.

Pri razumevanju varnosti eteričnih olj je ključno, da se zavedamo, da so eterična olja zelo koncentrirana. To pomeni, da zadostuje že nekaj kapljic za doseg rezultatov. Eterična olja v Sloveniji spadajo pod ZKem (Zakon o kemikalijah). Leta 2017 je bilo konec prehodnega obdobja za označevanje, kar pomeni, da morajo biti vsa eterična olja označena v skladu z Uredbo o razvrščanju, označevanju in pakiranju snovi ter zmesi.

Več o pomenu piktogramov si lahko preberete tukaj.


ALI SMEM ETERIČNA OLJA NANAŠATI NA KOŽO?

Da. Priporočljivo je, da eterično olje pred nanosom na kožo razredčite v osnovnem olju (jojoba, kokosovo, mandljevo olje…) ter šele nato nanesete na želeno mesto. Najbolj priljubljena mesta za nanos so vrat, temena, zapestje, trebuh, prsa in podplati. Eteričnega olja nikoli ne nanašajte v oko ali v ušesni kanal.


NASVETI ZA UPORABO

Pred uporabo naredite test občutljivosti (na majhen del kože nanesite EO in opazujte, če vas draži).

Izogibaj se nanosu znanih dražilcev (posebno v primeru poškodovane kože).

Fototoksičnost – nekatera eterična olja so fototoksična. To pomeni, da jih ne smete uporabljati vsaj 12 ur pred direktno izpostavitvijo sončni svetlobi, saj lahko povzroči opekline.

Eterična olja razredčite v osnovnem olju.

Ne nanašajte jih na poškodovano kožo.

Eteričnega olja nikoli ne nanašajte v ušesni kanal ali oči in okolico.

V primeru draženja, takoj prenehajte z uporabo.


ALI SMEM INHALIRATI ETERIČNA OLJA?

Da. Večina eteričnih je varnih za inhalacijo. Inhaliramo jih lahko neposredno iz stekleničke ali pa jih v prostor vnašamo z razpršilnikom eteričnih olj (difuzor), razpršilko ali izparilnikom. Hlapi nekaterih eteričnih olj lahko pomagajo pri preobremenjenosti, prehladu, sezonskih alergijah in drugih tegobah.

Primer: eterično olje rožmarina, poprove mete ali evkaliptusa pomagajo pri težavah z dihalnimi potmi. Vsa našteta olja olajšajo dihanje. V posodo z vrelo vodo, dodajte nekaj kapljic (ca. 3-5) izbranega eteričnega olja. Glavo nagnite nad posodo ter si jo pokrijte z brisačo. Hlape vdihujte 5 minut.


ALI SMEM ETERIČNA OLJA UŽIVATI?

Odvisno od eteričnega olja. Olja, ki jih lahko uporabljamo v prehrani morajo imeti status GRAS (ang. generally recognized as safe – prepoznana kot varna), ki ga podeljuje ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA). Za uživanje eteričnih olj velja opozorilo, da mora le to potekati pod strokovnim nadzorom. Eterična olja so kompleksne molekule, katerih struktura ni popolnoma znana, visoko koncentrirana in lahko motijo procese v telesu ali pa potečejo interakcije z zdravili, ki jih uživate.


ALI SMEM EO UPORABLJATI MED NOSEČNOSTJO?

Dojenčki, majhni otroci in nosečnice so bolj občutljive na eterična olja. Priporočljivo je, da se nosečnice izogibajo uporabi nekaterih eteričnih olj, saj lahko vplivajo na procese v maternici, razvoj ploda, krvni tlak ali pa ni bilo opravljenih dovolj raziskav, da bi potrdili varno uporabo pri nosečih ženskah. V skupino oseb, ki so bolj občutljive na eterična olja spadajo tudi ženske, ki dojijo ali starejše osebe.

Varna eterična olja pri omenjenih skupinah ljudi so sivka, bergamotka, kamilica (nemška in rimska), pelargonija (po prvem trimesečju), limona, sandalovina, pomaranča in ylang ylang. Omenjena eterična olja je priporočeno uporabljati razredčena.


JE UPORABA RAZPRIŠLNIKA ZA ETERIČNA OLJA (DIFUZORJA) VARNA?

Uporaba difuzorja je varna v kolikor uporabljamo eterično olje, ki je varno za inhalacijo.

Nasveti za uporabo:

– Previdno preberite navodila za uporabo.

– Ne uporabljajte ga pri skupini ljudi, omenjeni v prejšnjem poglavju, razen če ste prepričani, da uporabljate VARNO EO.

– Če imate alergije, astmo ali podobne težave vas lahko uporaba EO draži. V tem primeru prenehajte z uporabo ali pa uporabite olja, ki so pri inhalaciji manj dražljiva (poprova meta, sivka, čajevec, evkaliptus).

– Uporabljajte ga 30 – 45 minut.

– Ne pustite ga delovati čez noč.

– V primeru preveč intenzivnega vonja, prostor prezračite.

– Ne uporabljajte eterično v vlažilcih zraka, če niso namenjeni uporabi eterično.

– Po potrebi ga očistite, da preprečite razrast bakterij.


POVZETEK

Eterična olja so varna, če jih uporabljamo v skladu z navodili. Pri nosečnicah, doječih ženskah, dojenčkih, majhnih otrocih in starostniki moramo biti pazljivi. Eteričnih olj se nikoli ne uživa brez strokovnega nadzora, saj so možne interakcije z zdravili ter ostali učinki na telesne procese!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top