Eterična olja in “SMRTONOSNE” oznake

Piktogrami na eteričnih oljih

Uporaba eteričnih olj je v zadnjih letih v strmem porastu, saj je njihova uporaba vsestranska in preprosta. Eterična olja imajo različne učinke, zato morate biti pri izbiri previdni. Pridobivajo z destilacijo ali mehanskim stiskanjem naravnih materialov. Zaradi svoje kompleksne sestave imajo različne lastnosti in pozitivne učinke na telo in duha.


“SMRTONOSNE” OZNAKE PRI ETERIČNIH OLJIH

Velikokrat me stranke vprašajo ali so moja eterična olja res naravna. Dvom o pristnosti izdelka se pojavi ob pogledu na strašljive oznake, ki se nahajajo na etiketi izdelka. Te oznake so v resnici piktogrami, ki nas opozarjajo na potencialne nevarnosti in jih je ob upoštevanju zakonskih določil obvezno navesti na vsako stekleničko eteričnega olja. Oznake opozarjajo uporabnika, da mora eterično olje uporabljati pravilno in razumno.

Preden pa se lotim razlage, zakaj so te oznake potrebne, pa lahko vseeno samozavestno odgovorim na zastavljeno vprašanje: moja eterična olja so strokovno in skrbno izbrana ter 100 % naravna. So tudi popolnoma varna, če jih pravilno uporabljamo.


ETERIČNA OLJA SPADAJO MED NEVARNE KEMIKALIJE

Ker so zelo koncentrirane snovi, je zakonsko določeno, da eterična olja uvrščamo pod nevarne kemikalije. Na primer za en liter eteričnega olja smilja je potrebno več kot ena tona cvetov. Namesto ene kapljice eteričnega olja poprove mete, bi lahko iz te rastline pripravili 28 skodelic čaja.

Do vseh navedenih nevarnosti lahko pride, če izdelka ne uporabljamo razumno. Kot sem že omenila, so to visoko koncentrirane snovi, zato jih je potrebno ustrezno redčiti. Do opeklin in preobčutljivostnih reakcij lahko pride v primeru, da na kožo nanesemo prevelike količine, ki so neustrezno razredčene. Prav tako ni priporočljivo daljši čas vdihavati visoke koncentracije, saj prav tako lahko pride do neželenih učinkov. V primeru izlitja večjih količin v okolje, lahko to škoduje (vodnemu) okolju. Torej, razlog za vse te nevarnosti se skriva v tem, da so prava eterična olja visoko koncentrirane snovi.

Če jih uporabljamo razumno, so varna ter imajo blagodejni učinek na telo in duha.


ZAKAJ PA VEČINA ETERIČNIH OLJ NE VSEBUJE TEH OZNAK?

Nekateri ponudniki eteričnih olj evropske zakonodaje, ki med drugim ureja tudi razvrščanje, označevanje in pakiranje snovi ter zmesi, ne poznajo ali pa obveze navajanja oznak za nevarnost namenoma ne spoštujejo, saj v nemalo primerih le-te stranko odvrnejo od nakupa.

Piktogramov za nevarnost se ne ustrašite. To pomeni, da se proizvajalec spozna na zakonodajo in njene predpise, jih upošteva, dobro pozna svoje področje in ponuja kvalitetne izdelke.


KAKO UPORABLJAMO ETERIČNA OLJA?

Ali jih lahko nanašam na kožo? Jih lahko uživam? So primerna za nosečnice?

O tem bom pisala v svojem naslednjem zapisu.


Vesela bom vašega vprašanja, predloga ali mnenja.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top