
Za izdelavo naravnega mila (30-40 mil) potrebuješ:
Sestavine
– 1500 g olivnega olja
– 420 g kokosovega olja
– 220 g ricinusovega olja
– 525 g destilirane vode
– 307 g luga
– eterično olje po želji
– ostali dodatki po želji (suho cvetje, mak, kokosova moka, ovseni kosmiči, …)
Pripomočki
– palični mešalnik
– posoda
– tehtnica
– kalup – najboljši je silikonski
– rokavice
– žlica
– kuhalnik ali pečica
– zaščitna obleka, očala in maska (priporočljivo)
Postopek
1. korak:
FAZA A: Najprej pripravimo raztopino luga. V posodo, ki ni aluminijasta zatehtamo 525 g destilirane vode. Nato v plastično ali stekleno posodico zatehtamo 307 g luga (PAZI: Lug ali NaOH (Natrijev hidroksid) je MOČNA BAZA, zato ne sme priti v stik s telesom – uporabljaj zaščito!). Nato pa stresamo lug v destilirano vodo ter mešamo! Nikoli ne damo vode v lug!! Ko se ves lug raztopi, pustimo, da se raztopina počasi ohlaja. Ta del postopka naredimo v dobro prezračenem prostoru ali pa kar zunaj.
2. korak:
FAZA B: Nato v drugo posodo zatehtamo 420 g kokosovega olja in ga na kuhalniku ali v pečici stalimo. Dodamo še 1500 g olivnega olja in 220 g ricinusovega olja. Ko je celotna zmes raztopljena počakamo, da se obe fazi ohladita na približno enako temperaturo: 40-50°C.
3. korak:
FAZI A in B združimo, tako da FAZO A prilijemo k FAZI B. Pomešamo z žlico in dodamo eterično olje po izbiri. Vse skupaj pomešamo s paličnim mešalnikom dokler se na površini ne pojavi “trace” – sled.
4. korak:
Lahko primešaš še suho cvetje oziroma ostali dodatki.
5. korak:
Vsebino vlijemo v kalupe. V kalupu pustimo milo okoli 2 dni, nato pa ga damo ven in pustimo, da zori še 4-6 tednov. Nato je milo pripravljeno za uporabo ali pa ga aranžiramo in podarimo za darilo 🙂
☺Želim vam prijetno ustvarjanje☺
Ojla! 🙂
Načeloma je potrebno zelo malo časa. Je pa nastanek sledi tudi zelo odvisen od dišave ali eteričnega olja in pa temperature. Pri dišavah se zelo hitro naredi sled. Morda veš pri kateri temp. si mešala? Visoke temp. prav tako psopešijo nastanek sledi.
Lp,
Anja Eterika
Koliko časa pb.treba s paličnim mešalnikom mešat? Jst sm danes preveč očitno ker sm čakala to sled in jo očitno nisem zasledila in je tako gosto vse postalo, da sem lahko samo stran vse skupaj vrgla.