Kreme za hitrejšo porjavitev

Kreme za hitrejšo porjavitev in pridobitev zagorele polti NISO samoporjavitvene kreme.

To pomeni, da če želimo pridobiti zagorelo polt s pomočjo kreme za hitrejšo porjavitev, se moramo vseeno izpostaviti sončnim žarkom.

Izpostavitev močnim sončnim žarkom brez ustreznega zaščitnega faktorja pa se na koži pokaže v obliki opeklin (UV-B žarki) in pospešeno staranje kože (UV-A žarki – razlago in razliko med UV-A in UV-B si lahko prebereš tukaj).

Večina izdelkov za hitrejše pridobivanje zagorele poleti ima nizko UV zaščito ali pa je nima, saj za razliko od izdelkov za zaščito pred soncem, ne vsebujejo dodanih UV filtrov.

Zaščitni faktor, ki se nahaja v teh izdelkih je popolnoma naraven in je rezultat uporabe ustreznih olj in masla, ki sama po sebi varujejo pred UV žarki in imajo svoj zaščitni faktor.

Vedno svetujem, da se med 11. do 16. ure ne izpostavljamo sončnim žarkom. Če pa se že izpostavljate v tem času, se je potrebno dodatno zaščititi s kremo, ki vsebuje visok zaščitni faktor (sončna krema) ali pa oblecite oblačila, ki odbijajo sončne žarke

Ključne sestavine kreme za hitrejšo porjavitev

Torej, kaj so ključne sestavine teh izdelkov ter kako poskrbijo za hitrejše pridobivanje zagorele polti?

Kakavovo maslo

Kakavovo maslo so uporabljali že naše babice in dedki. Maslo nevtralizira škodljivi vpliv prostih radikalov, ki se tvorijo med sončenjem. Spodbuja tudi tvorbo melanina, kožnega pigmenta, ki absorbira UV žarke in predstavlja naravno zaščito telesa pred njimi. Večje količine melanina v povrhnjici kože pa se navzven kažejo kot zagorelost, zato nanos kakavovega masla na soncu daje koži porjavel ten, hkrati pa jo naredi mehko in voljno.

Olivno olje

Olivno olje vsebuje zelo veliko antioksidantov, kar pozitivno in varovalno deluje na naše telo. Sestava olivnega olja je zelo podobna sestavi kislin v našem telesu, zato človeški organizem olivno olje presnavlja lažje kot večino drugih olj in  maščob. Nežno vas varuje proti sončnim žarkom (zaščitni faktor 2-8) in vaši koži podari sun kissed look (videz lepe porjavele polti) in ga pomaga vzdrževati daljši čas.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo je zaradi vsebnosti nenasičenih in nasičenih maščobnih kislin, provitaminov A, vitaminov E in alantoinov, idealno tudi za nego suhe in zrele kože, saj kožo vlaži in ji vrača prožnost. Nudi pa tudi rahlo zaščito pred sončnim žarki (SPF 3-7). Vašo kožo vlaži in neguje in preprečuje lupljenje kože po opeklinah.

Korenčkovo olje

Korenčkovo olje je bogato z betakarotenom, ki pospešuje celjenje poškodb zaradi UV žarkov in posledično preprečuje prehitro staranje kože zaradi izpostavitve soncu. Pospešuje in ohranja naravno zagorelost, zato ga najdemo v večini izdelkov za hitrejše pridobivanje zagorele polti. Ima intenzivno oranžno barvo.

Na kaj moram biti pozoren pri nakupu izdelka za hitrejšo porjavitev?

Če kupujete (naraven) izdelek za hitrejšo porjavitev se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo naftne derivate. To so vazelin, tekoči parafin in ostale sestavine, ki se skrivajo za imeni Vaselinum, Petrolatum, Parafinum liquidum, Petroleum… 

Naftni derivati velikokrat predstavljajo več kot polovico celotne kreme!

Njihov učinek na koži pa ni nič kaj dobrodošel, saj kožo le zaprejo (naredijo neprepustno) in je ne »nahranijo«, saj ne vsebujejo koži uporabnih hranil.

Svetujem tudi, da se izogibate izdelkov s sestavinami kot je dihidroksiaceton (DHA) ali eritruloza.  Ti izdelki so namreč samoporjavitveni.

Če je mogoče, se izogibajte tudi izdelkom, ki vsebujejo umetna barvila, saj so popolnoma nepotrebna. Lepo oranžno barvo kreme, nam pričara že korenčkovo olje.

Na kratko: izdelki za hitrejše pridobivanje zagorele polti delujejo, če je v njih ustrezna kombinacija naravnih olj in masla. Vendar se vseeno sončite pametno (uporaba dodatnega zaščitnega faktorja)! Izogibajte se naftnim derivatom in izberite izdelke, ki vsebujejo zgoraj naštete sestavine. Na tak način pred in po sončenju koži zagotovite najboljšo hranilno in vlažilno nego, le ta pa vam bo to povrnila z lepim zagorelim izgledom. 

V moji spletni trgovini je na voljo poletni hit – naravna krema za hitrejšo porjavitev Poletni džem. Odlikuje ga kremna tekstura in bogata vsebnost olj. Krema se zelo lepo vpije in kože ne pušča mastne. Seveda ne vsebuje naftnih derivatov, parabenov, silikonov ali umetnih barvil.

Si že preizkusila mojega favorita za hitrejšo porjavitev? Zelo bom vesela, če boš svojo izkušnjo delila z mano ????

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Scroll to Top