Naftni derivati v (naravni) kozmetiki

Naftni derivati v (naravni) kozmetiki

Med naftne derivate, ki jih najpogosteje zasledimo v kozmetiki spadajo vazelintekoči parafinpetrolej in mineralno olje. Najdemo pa jih pod naslednjimi oznakami: Vaselinum, Petrolatum, Parafinum liquidum, Petroleum… Imenujemo jih tudi petrokemikalije.

Naftni derivati so stranski produkti pri destilaciji nafte. Stranski produkt se nato rafinira oziroma prečisti ter se mu lahko doda različne lažje frakcije za dosego ustrezne konsistence končnega produkta.

V svet kozmetike so naftni derivati vstopili šele v drugi polovici 19. stoletja. V primerjavi z rastlinskimi olji dajejo vedno enake rezultate, nimajo vonja, nimajo barve, ne postanejo žarki in sami po sebi ne sprožajo alergičnih reakcij. Naftni derivati so varni za človeka, vendar so njihove primesi lahko potencialno nevarne oziroma celo rakotvorne.

Naftni derivate KOŽE NE NAHRANIJO, TEMVEČ JO LE ZAPREJO.

Naftni derivati so človeški koži tuji in posledično neuporabni, saj jih koža ne »prepozna« in zato ostanejo na površini kože, kjer tvorijo okluzivni sloj – kožo »zaprejo«.

Ker ostanejo na površini kože in ne vsebujejo hranil, naše kože ne nahranijo. Povzročijo mašenje por, kar lahko vodi v nastanek mozoljev. Zato priporočam raje izbiro naravnih olj. Morda se vam koža na prvi otip ne bo zdela tako mehka, kot pri kozmetičnem izdelku, ki vsebuje naftne derivate, vendar verjemite, da bo vaša koža na dolgi rok bolj hvaležna za naravno nego. Poleg tega pa so naftni derivati še škodljivi za okolje.

Onesnaževanje se prične že na črpališčih, zlasti na morskih. Vsi se spomnimo katastrofalne nesreče uhajanja nafte v Mehiškem zalivu leta 2010. Nafta, ki se ne meša z vodo, prekrije vodno površino in zaduši življenje v morju ter uniči vodne ptice. 

Dodaj odgovor

Zapri meni
0
×

Košarica