Barve eteričnih olj in čakre

Barve eteričnih olj in čakre

Ayurveda pomeni znanost o življenju človeka in ga obravnava celostno. 

Osnovni principi ayurvede temeljijo na univerzalnih zakonih narave in medsebojni interakciji človeka in narave, zato so skozi tisočletja enaki.

Čakre poznamo tudi v ayuverdi in so nameščene v neposredni bližini žlez z notranjim izločanjem, ki uravnavajo nivo različnih hormonov v telesu. Vsaka čakra ima svojo barvo, vibracijo in uravnava pretok energije na določenem delu telesa. Vse čakre so povezane, zato je pomembno, da so med seboj uravnotežene, da se energija lahko premika in spodbuja osebnostni in telesni razvoj.

Če se energija pretaka na idealen način se počutimo dobro; vsi organi na področju neke čakre so optimalno priskrbljeni s krvjo, napolnjeni z energijo in v ravnovesju. Bolezen nastopi, če so organi slabše preskrbljeni, to pa se zgodi, ko energijski centri slabo presnavljajo energijo (so zaprti, poškodovani, hiperaktivni ali premalo aktivni) in je naša moč okrnjena.

Po izročilu vzhodnih kultur lahko zdravimo energetske centre v človeškem telesu. Z različnimi alternativnimi tehnikami lahko lajšamo bolečine in bolezenska stanja, pripomoremo k globljem občutenju sreče, zadovoljstva, povečanju harmonije in produktivnosti.

Obnavljanje moči čaker se nanaša predvsem na to, da se naučimo prevzeti odgovornost za svoje dobro počutje, zdravje in življenje ter se naučimo upravljati s svojo življenjsko energijo.

V nadaljevanju je po barvah opisano delovanje čaker in eterična olja, s katerimi lahko dosežemo ravnotežje v telesu.


KORENSKA ČAKRA (muladhara)

Rdeča je barva odpornosti, vztrajnosti, vzdržljivosti ter prizemljitve. Daje samozavest in voljo do življenja.
Eterično olje: cimet


SPOLNA ČAKRA (swadhisthana)

Oranžna je barva občutkov in samozavesti, povezujemo jo z družabnostjo in ambicijam. Povezujemo jo tudi z žensko energijo ter zavedanjem lastnega jaza. Pomirja um, odpravlja stres in živčno izčrpanost.
Eterična olja: borcedrapomarančasmiljylang ylang


SOLARNI PLEKSUS (manipura)

Rumena je barva razuma in ega. Spodbuja dobro voljo, daje notranjo moč in poživlja.
Eterična olja: citronelalimona


SRČNA ČAKRA (anahata)

Zelena je barva miru in zdravljenja. Blaži glavobol in umirja čustva ter poživi telo. Pomaga pri čustvovanju, sprejemanju in dajanju ljubezni, navezanosti z ljudmi, odpuščanju in odpravljanju zamer.
Eterična olja: čajevec sprošča, evkaliptuslimeta, in pelargonija pa poživijo.


GRLNA ALI VRATNA ČAKRA (viśuddha)

Modra je barva komunikacije in iskrenosti. Spodbuja koncentracijo in razmišljanje. Pomaga pri izražanju, odločnosti in ustvarjalnosti.
Eterična olja: limonska travapoprova metarožmarinsmreka.


KRONSKA ČAKRA (sahasrāra)

Vijolična barva predstavlja intuicijo in meditacijo. Pomirja telo in pomaga, da lažje zaspite. Je vez z višjim jazom, spodbuja duhovnost in zaupanje.
Eterična olja: sivka

Dodaj odgovor

Zapri meni
×

Košarica